maandag 30 november 2015

Overvolle treinen bij de NS en oude treinen worden afgedankt maar nieuwe zijn er nog niet.

Reizigersorganisatie Rover heeft deze maand 3600 klachten gekregen over      overvolle treinen. Dat is een record. De meeste klachten kwamen van reizigers die op Utrecht Centraal instappen. Maar ook in Woerden, Hilversum en Amsterdam  Centraal waren er problemen. Rover verwacht dat het aantal klachten nog zal oplopen, omdat de NS binnenkort oude treinen uit de roulatie haalt terwijl er nog geen nieuwe zijn. De NS erkent de problemen. Die zouden voor de helft het gevolg zijn van storingen. De NS vangt het aanstaande afscheid van de Mat'64-treinen deels op door oude dubbeldekkers tijdelijk in te zetten.

staatssecretaris Dijksma
Update zondag 6 december 2015

Vandaag werd bekend, dat het probleem van het weg doen van oude treinen terwijl er nog geen nieuwe zijn ook doorgedrongen is tot staatssecetaris Dijksma. Zij wil dat de NS nog voor kerstmis een oplossing vindt voor het dreigend tekort aan treinen. Dat zei ze in Wakker Nederland op Zondag. (WNL). Het wordt duidelijk, dat de nieuwe treinen er pas eind 2016 zullen komen. En dat terwijl er nog meer reizigers zullen zijn dan het afgelopen jaar omdat dan ook een OV-studentekaart gaat gelden voor MBO scholieren.


Update 08-12-2015.


De inzet van oude dubbeldekkers is lang niet voldoende.  In de Haagse Post een vernietigende analyse van de opmerkingen van staatssecretaris Dijksma, die zegt dat de NS vergeten was treinen te bestellen en dat ze dat voor de kerst geregeld moeten hebben. Maar in werkelijkheid is de politiek verantwoordelijk. Ze lanceerden plannen om de OV-studentekaart af te schaffen en daarom dacht de NS: er is capaciteit genoeg. Maar nu heeft het bestuur geheel in strijd met eerdere plannen de OV-studentenkaart juist aan veel meer studenten toegekend, namelijk ook aan MBO-ers. Pas toen dat bekend werd kon de NS treinen gaan bestellen en de productie ervan duurt lang. Lees de analyse in de Haagse Post.

Gaat nu na het Fyra debacle weer een staatssecretaris sneuvelen op verkeer en waterstaat?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten