dinsdag 1 december 2015

Financiele problemen ROC Leiden

Vandaag in de Volkskrant een groot artikel over de bouw van twee grote gebouwen voor het ROC Leiden, een onderwijsinstelling aldaar. Het artikel draagt als titel: 'de man die Leiden groot zou maken'. Het gaat onder andere om een pand bij station Leiden, genaamd Lammen-Schans. De plannen die de voormalig collegevoorzitter van het ROC, Jacques van Gaal had gemaakt voor de bouw bleken een financiele molensteen om de nek van het ROC. In het voorjaar van 2015 moest het Rijk financieel bijspringen om te voorkomen dat het ROC failliet zou gaan. Vandaag presenteerde en commissie onder leiding van hoogleraar Pauline Meurs een rapport over de perikelen naar aanleiding van een onderzoek dat de commissie had ingesteld.

Uit het artikel in de Volkskrant wordt verder niet duidelijk wat er mis is met de vastgoedcontracten die Jacques van Gaal namens het ROC had afgesloten.

Woensdag 2 december 2015 weer twee uitgebreide artikelen over de affaire in de Volkskrant. Het rapport van de commissie Meurs getiteld 'ontspoorde ambitie' is in te zien.

Update maandag 8 december 2015. Vandaag weer in de Volkskrant twee uitgebreide artikelen over het ROC Leiden. De krant is echt in de affaire gedoken. De krant bericht, dat de onderwijsinspectie er geen enkel vertrouwen in heeft dat de doorstart van het ROC gaat lukken. Ze kunnen het onderwijs beter afbouwen en overdoen aan andere MBO instellingen. 

En er zal nog meer nieuws komen: op 16 december staat een debat in de Tweede Kamer gepland over de problemen bij het ROC. Ondertussen verstrekt het Rijk enige tientallen miljoenen in totaal om het ROC financieel overeind te houden uit een of ander 'noodfonds'. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten